עוגת טחינה וסילאן: הרבה יותר מקינוח
אם יש שילוב שמצליח ללכוד את לבם של ישראלים רבים, זה השילוב שמככב בעוגת טחינה וסילאן. מצד אחד הטחינה, סמל למטבח המקומי, חומר גלם עז, טבעי ואפילו בריא. מצד שני הסילאן, מתיקות מעודנת וטבעית שמביאה איתה שורשים מזרחיים עמוקים ומותגים מקומיים. יחד הם יוצרים לא רק ממרח נהדר אלא בסיס לעולם שלם של קינוחים ביתיים, מיוחדים וטעימים להפליא.
טחינה – הלב המלוח של המטבח הישראלי
לטחינה יש מעמד כמעט קדוש במטבח הישראלי. מדובר באחד המוצרים היחידים שמאחדים את כל הקבוצות: מזרח ומערב, טבעונים וחובבי בשר, ילדים ומבוגרים. היא מתחילה את דרכה כממרח על הפיתה או פרוסת לחם טובה, ממשיכה כתוספת לפלאפל ומשם משתלטת על מגוון מטעמים כולל קינוחים. הטחינה עשויה מזרעי שומשום טחונים, והיא נחשבת לאחד מחומרי הגלם הבריאים ביותר שיש במטבח: עשירה בסידן, ברזל, חלבון מלא, שומנים טובים, מכילה נוגדי חמצון טבעיים ותורמת לתחושת שובע בזכות מרקמה השומני והסיבים שבה. כשהיא באה לידי ביטוי באפייה, היא מוסיפה לעוגות ועוגיות מרקם סמיך, טעם אגוזי עמוק ומשהו עדין ומיוחד שמאזן מתיקות.
סילאן – הלב המתוק עם הטעמים העמוקים
אם הטחינה היא אלמנט מאוזן, הסילאן הוא הלב המתוק. מדובר ברכז תמרים טבעי, שמופק מבישול תמרים והוצאת המיץ הסמיך. הוא עשיר במינרלים כמו אשלגן, מגנזיום וברזל, מכיל סיבים תזונתיים ויש לו אינדקס גליקמי נמוך יותר מסוכר רגיל, מה שהופך את סילאן לאופציה אהובה בקרב שוחרי בריאות. מעבר לבריאות לסילאן יש עומק טעמים שמזכיר קרמל, קפה ולעיתים אפילו שוקולד, תלוי בזן התמרים. הוא משתלב נהדר עם טחינה, מאזן את השומניות והמרירות ויוצר יחד איתה חוויית טעם עגולה.
עוגת טחינה וסילאן – הטעם של הבית
עוגת טחינה וסילאן היא לא רק טעימה, היא פשוט מרגישה ישראלית. העוגה עצמה לרוב בחושה, קלה להכנה, ללא צורך במיקסר או שלבים מסובכים. בסיס המתכון כולל קמח (אפשר גם קמח כוסמין), טחינה גולמית, סילאן, שמן ניטרלי ותבלינים כמו קינמון או הל. בגרסאות שונות מוסיפים גם אגוזי מלך, שקדים פרוסים, שוקולד מריר או קוקוס. כל תוספת מתקבלת בשמחה ומשדרגת את העוגה הטעימה הזו. מה שמייחד את העוגה הוא שהמתיקות מגיעה מהסילאן ולא מסוכר לבן ומהעומק של הטחינה. התוצאה: עוגה רכה, עשירה, משביעה ומתאימה גם ליד הקפה של הבוקר וגם כקינוח בערב החג.
למה כדאי לכם לנסות עוגת טחינה וסילאן בבית?
עוגת טחינה וסילאן היא הרבה יותר ממה שנדמה – לא רק טעימה, אלא גם פשוטה להכנה, מזינה וייחודית בטעמיה. היא לא דורשת מיקסר, מתאימה גם לאפייה עם ילדים, ונשמרת מצוין לאורך כמה ימים. בין אם אתם חובבי קינוחים בריאים או מחפשים טעם שונה ומקומי – זו עוגה ששווה לאמץ.
למה כולם אוהבים קינוחים עם טחינה וסילאן?
- לא מתוקים מדי, לא כבדים מדי, ומתאימים גם ליום חול וגם לאירוח.
- עשויים ממרכיבים טבעיים וביתיים שאנחנו מזהים ואוהבים.
- מחברים בין מסורת למודרנה – בין סבתא לקינוח טרנדי.
מגולגלות טחינה וסילאן – עוגיות פריכות במילוי מתוק ומפתיע
מתכונים שאפשר להכין עם טחינה וסילאן
השילוב של טחינה וסילאן מופיע לא רק באפיה או קינוחים, אלא גם ברטבים לסלטים, מרינדות או אפילו כחלק מתבשילים מסוימים. אבל אם בכל זאת נתרכז באפייה, טחינה וסילאן מופיעים יחד או לכוד במתכונים שווים רבים. שימו לב למקבץ הקצר הזה:
- עוגת טחינה-קוקוס בחושה: גרסה קלה ונפלאה לעוגה בחושה עם טחינה גולמית, קמח שיכול להיות גם מלא וים שבבי קוקוס. מתאימה גם להכנה עם ילדים. מרקמה עשיר ועסיסי וטעם מזכיר מעין מקרון מזרח תיכוני.
- עוגיות מגולגלות טחינה וסילאן: בצק פריך שמבוסס על טחינה, שמן זית וקמח, ובתוכו מגולגל מילוי עשיר על בסיס טחינה גולמית, סילאן, קוקוס ופיסטוק. נאפות לפריכות מושלמת וממלאות את הבית בניחוחות סתוויים.
- עוגת שמרים עם טחינה, סילאן ואגוזי פקאן: אחת ההברקות המקומיות! מילוי של טחינה גולמית וסילאן עם אגוזי פקאן קצוצים עטוף בבצק שמרים רך ונימוח. מתקבלת עוגת שמרים עשירה, מלאת ניגודים בין מתוק למלוח, רך לפריך. עוגה שגם נראית מיליון דולר ויכולה לקשט כל שולחן שבת או חג.
- עוגיות שיבולת שועל וטחינה: שילוב מושלם בין בריאות לעונג. שיבולת שועל, טחינה גולמית, מעט קמח או קמח שקדים לגרסה ללא גלוטן, מייפל או סילאן ותוספת של שוקולד צ'יפס יוצרים עוגיות שמתאימות לנשנוש אחר הצהריים או אפילו כתוספת לארוחת בוקר. טעימות, בריאות, מזינות ונשמרות היטב בקופסה אטומה.
עוגת טחינה וסילאן היא הרבה יותר מקינוח – היא ביטוי של המטבח הישראלי כולו: טבעית, מגוונת, מחברת בין תרבויות וטעמים. היא מציעה מתיקות עדינה, ערכים תזונתיים וחוויה ביתית שמדברת אל הלב. בין אם תכינו אותה בשישי, בחג או סתם כי מתחשק – תגלו שהיא נשארת איתכם הרבה אחרי הביס האחרון.