חציל בתנור עם טחינה: המתכון הכי פשוט שתמיד מנצח

יש מנות שלא צריך להסביר. חציל שנצלה בתנור עד שהוא מתכווץ, מתרכך ומתמלא בטעמים מעושנים, טחינה גולמית איכותית, זילוף שמן זית, טיפת דבש או סילאן, ויש לכם את מה שיכול בקלות להיות המנה הכי ישראלית שיש. כי אחד הדברים שבאמת מאחדים את כולנו סביב שולחן, מסעדה או מדורה זה החציל. ליתר הדיוק חציל בטחינה: קלאסי, פשוט, ממזרי, ורסטילי ותמיד תמיד טעים.

 

החציל – מהמטבח הערבי אל הלב הישראלי

חציל שלא אוכלים אותו חי הפך לא רק למנה אהובה, אלא כמעט לסמל של המטבח המקומי. יש בו לא מעט ניגודים: הוא מריר וקרמי, קליל אבל שמנוני, פשוט לבישול אבל עשיר בטעם. אולי זו הסיבה שהוא כל כך נקלט במטבח הישראלי־ים־תיכוני שחוגג את הפשטות עם קריצה.

חציל הגיע אלינו דרך המטבח הערבי, הבלקני, הטורקי והפרסי ומצא לעצמו מקום של כבוד בסלטים, על הגריל, בממרחים וכמעט בכל שולחן של יום שישי. המקום שבו הוא באמת פורח זה על הצלחת, לבד, כמו מלך, עם מעט מאוד חברים סביבו: טחינה טובה, עשבי תיבול, שמן זית, אולי ביצה קשה וזהו.

 

טחינה – הסוד שמקפיץ את המנה

למרות שכל הקונספט של המנה הוא "חציל בטחינה", האמת היא שדווקא הטחינה היא זו שמכתיבה אם זה יהיה וואו או פשוט "בסדר". טחינה טובה יכולה לשדרג גם את החציל הכי פשוט. מדובר בלא פחות מחומר גלם חיוני ועמוק ולא סתם תוספת. כמו שמלח הוא לא רק תיבול, אלא עמוד תווך של טעם, כך גם הטחינה.

אז מה עושה טחינה לטובה באמת? טחינה משומשום אתיופי מלא, קלוי קלות וטחון באבן ריחיים. טחינה נוזלית אך לא מימית, סמיכה אך לא כבדה. כשמערבבים אותה עם מים קרים, מיץ לימון, שום ותבלינים צריך לדעת ליצר מרקם קטיפתי מושלם.

 

הטחינה כבסיס לכל מטבח

טחינה יכולה להיות בסיס למתוק, למלוח, לפיקנטי: היא סופגת טעמים, מעדנת חריפות, מחברת בין מרקמים. והיא גם בריאה, עשירה בטעמה, מתאימה לטבעונים ונטולת גלוטן.

למה חציל וטחינה זה תמיד עובד לחיך ישראלי? כי לא משנה מה אתם מכינים, זו תמיד תהיה מנה שתכיל את כל מה שאנחנו אוהבים: מרקם רך וקרמי, חמיצות מהלימון, עומק אגוזי מהטחינה, עוקץ מהשום ומתיקות אפשרית מזילוף של דבש.

חצילים מטוגנים עם טחינה פיקנטית

חצילים מטוגנים עם טחינה פיקנטית

 

וריאציות וגיוונים לחציל בתנור עם טחינה

חציל בתנור עם טחינה זאת מנה ראשונה מצוינת, תוספת למנת דג, חלק מארוחה טבעונית, בסיס לבופה או נשנוש מושלם לכל נקודה ביום.

ואפשר גם לגוון: תוסיפו יוגורט לטחינה לרוטב טחינה־יוגורט עם לימון ושום שמתאים במיוחד לימים חמים של קיץ.

אוהבים חריף? תוספת צ'ילי קצוץ או סחוג ירוק מעל יוסיפו פיקנטיות מעניינת.

בא לכם להגיש מנה משביעה יוצר? נסו לפזר לצד החציל והטחינה חתיכות דלעת או בטטה קלויה.

רוצים להגיש בתור מנה עיקרית? הניחו על החציל בטחינה קציצות עוף, בשר טחון מתובל או ביצה רכה חמה.

 

וריאציות בינלאומיות

אפשר למלא חציל בבשר ועגבניות ברוטב טחינה. אפשר להכין סלט באבא גנוש, כלומר חצילים מתובלים בטחינה. ואם בא לכם להתרחק מהמטבח הישראלי לכיוונים אחרים, אפשר להכין פרוסות חצילים קלויות ברוטב טחינה אסייתי. כל שילוב יעבוד, וזה מה שהופך את הצמד חציל טחינה לכל כך וורסטילי ופופולרי במטבח הביתי שלנו.

 

חציל בתנור עם טחינה הוא הרבה מעבר למנה – הוא סמל של המטבח הישראלי. בזכות הפשטות, הטעם העשיר והגמישות לשדרוגים שונים, הוא מתאים לכל שולחן חג, ארוחת ערב משפחתית או בופה קליל. מה שנותר הוא לבחור טחינה איכותית, לקלות חציל טוב – ולהגיש את המנה שתמיד גורפת מחמאות.